Stekpanna

Stekpanna, perfekt till grillen.
Stekpanna, perfekt till grillen.

Magazin 3 – Stekpanna

Stekpanna medtages. Gillar du liksom jag att plocka med dig lite grejer gå ut i skogen, hitta en bra lägerplats och göra upp en liten eld, plocka fram lite olika ingredienser, laga god mat, och sitta där omkring elden och njuta av naturen. Alldeles underbart. Då vet du att du ska ta med dig din stekpanna, den som du nu skaffat av kolstål, och använda vid matlagningen även ute i naturen. Steka fläskpannkaka i din stekpanna.

Ställ den på glöden

Stekpanna perfekt i skogen
Stekpanna perfekt i skogen

En kolstålspanna, ska man hetta upp lite försiktigt även när du använder den över öppen eld. Ställ den först lite på sidan om elden, för att sedan flytta in den mer och mer. När du lagar maten, då har du den på glödbädden. Du får en perfekt värme, och kan laga till dina mästerverk även här ute i obygden. Sådant uppskattas av alla dina kamrater eller barn som du har med dig på turen. Låt oss börja med ett enkelt recept:

Fläskfilégryta

Stekpanna, stek din potatis
Stekpanna, stek din potatis

Det står fläskfilégryta, men har du din stekpanna med, som har höga kanter, så kan du givetvis använda den. Börja med att hälla i lite olika av naturell typ, Raps eller Oliv spelar ingen roll. Häll i en hackad lök, är de små ta två. Låt det brynas lite, innan du lägger i fläskfilén som du slantat upp och kryddat. Lät fläskfilén få lite stekyta. Gör en liten öppning och klicka i tv matskedar tomatpuré som du låter brynas lite innan du rör ihop allt. Fyll på med fyra deciliter vispgrädde, och rör om. Låt det småputtra en stund, såsen tjocknar efterhand, blir den för tjock, tunna ut den med mjölk. Till det här brukar man ha ris, men nu är ni ute i naturen, så då kan du enkelt ha en kastrull med potatis, helst ganska små, så att det går snabbt att koka dom. Serverar du detta, så har du fått en stjärna i dina gästers privata böcker för sina favorit kockar. Och allt beror på en alldeles underbar kolstålspanna som du har med dig. Men det är ju din favorit även hemma i köket, så du vet vad du har att göra med. Nästa gång ni är ute i skogen och njuter av god ma, kan du göra köttfärssås i den, och då i kastrullen kokar du en god pasta.Naturen bjuder på den friska luften, den som du och dina gäster mr så väldigt bra utav. 

Storfest på gång

Stekpanna att servera ur.
Stekpanna att servera ur.

Kanske har ni något extra att fira. Du lovar stå för maten. Du har förberett dig genom att ställa ut några stolar och kanske ett bord. När så alla kommer ut till platsen, så sätter du igång elden. Låter den brinna igenom, innan du plockar fram din oxfilé. Alla drar sig lite, för de vet hur svårt det är att få till en bra stekt oxfilé när man är hemma, här är det inte riktigt som hemma. Men du är trygg du har ju din favorit stekpanna med dig. Den som du värmer upp och häller i lite neutral olja av Raps eller Oliv. Hettar upp pannan i lagom temperatur innan du lägger i några kryddade oxfilébitar. När du vänder så lägger du även i en klick smör, några kvistar av timjan, och en krossad vitlök. Av stek vätskan öser du köttet några gånger, då fördelar sig värmen i köttet bättre. Du ger köttet dessutom lite smak av både timjan och vitlök. Plocka upp köttet och lägg det på ett fat, där det får vila i några minuter innan du serverar det. Har du varit riktigt duktig så har du råstekt en del potatis, så du kan servera till köttet. En nyslagen bea är aldrig fel. Se där, du har skapat ett mästerverk igen, nu tack vare din käre vän, kolstålspannan, som du alltid har med dig. Man vet ju aldrig när den kan behövas.