Sommarpratare 2022 – Dagens länk Godmatvarjedag

sommarpratare. grava lax mannerström.
grava lax mannerström

Dagens Länk: Godmatvarjedag.se
Kom du av dig med middagen i går. Du ska ge dig på och grava lax enligt mannerström, då kan det aldrig gå fel. Lyssna på dagens sommarpratare:

Lördag 2022-06-25 – Sommarpratare – Pär Lernström

Denna Lördag är det premiär för programmet sommar, som startade redan 1959. Numera är Bibi Rödöö programchef och den som bestämmer vilka som ska få tiden i Radion. Vissa sommarpratare är mera intressanta än andra, det ska jag inte sticka under stol med. Så när jag tittat igenom vilka som får tillträde, så har vissa blivit antecknade i kalendern, andra låter jag passera. Men det är mina tankar, du väljer själv vad du vill lyssna på.


Programledaren som började på SVT, men numera jobbar på TV4, där han syns i Idol, Talang och kanske, för min del i vart fall, mest känd för kockarnas kamp. Det är programmet som samlar ihop ett gäng kockar, ofta namnkunniga, på någon gård i Skåne, och utmanar kockarna på lite olika grejer för att ge det en tävlingsform. Trots detta kommer nog programmet att passera mig spårlöst.

Ser vi på nationaldagar, så ska det vara fest i Slovenien, som firar sin nationaldag , till minne av självständigheten från Jugoslavien 1991. Även Kroatien hade en självständighetsdag den 25 juni. Nationaldagen har man flyttat till den 30 maj.
Namnsdag har idag David och Salomon.

År 253 denna dag väljs en ny påve, Lucius I.



I Sverige är det en brandens dag, då dels Sundsvall, Umeå och Lilla Edet alla drabbas av bränder, den största blir den i Sundsvall, allt sker den 25 juni 1888.
25 juni 1950 utbryter Koreakriget, ett krig som egentligen inte formellt har haft någon fred, så man kan säga att det än idag pågår.

Till de som hade födelsedagar den 25 juni kan ses följande:


Nils MoraNisse Karlsson Född 1917
Sven Lindahl, journalist och TV-ankare 1937
Jan Carlzon, tidigare SAS-chef 1941
Bengt Bengan Johansson Förbundskapten i Handboll under guldåren på 1990-talet. 1942
Terese Jouhaug, Norsk skidåkerska, den bästa!!! 1988