Midsommar med! Gravad lax.

Midsommar - Gravad lax med Mannerström eller Aujalay!
Midsommar – Gravad lax med Mannerström eller Aujalay!

Det börjar närma sig midsommar, således dags att plocka fram midsommarmaten. Har du, liksom många andra gravad lax? Du vet väl att Leif Mannerström har ett alldeles utmärkt recept på nyss nämnda gravad lax. Ta dig en titt och notera hur enkelt det är att skapa denna delikatess, och att dessutom inhösta massvis med beröm vid middagsbordet.

Leif Mannerström

Han har ju verkligen gått hem i stugorna. Följer du honom på YouTube, så vet du att han får minst 30 000 tittare det första dygnet på varje avsnitt. Det är väldigt bra, anser åtminstone jag. Om man ska få så många besökare, så måste man antingen redan ha ett namn, det vill säga vara etablerad. Eller så får man se till att man skaffar sig länkar, ungefär som SEO,  Leif har ju den första, och han har en personlighet som passar sig i rutan. Men han har, vad jag känner till, inte visat hur han gör Gravad lax i rutan, ännu. Det kommer nog så småningom.

Flera mästerverk av Leif Mannerström

Det finns givetvis massor med godsaker som Mannerström har skapat, antingen genom att utveckla recept och göra på sitt sätt, eller genom att göra det själv från grunden. För egen del gillar jag potatisgratängen som man kan ha till det mesta. Men i repertoaren finner du även på inlagd sill, nu med tanke på stundande högtid, Matbordet dignar ju på samma sätt i midsommar, påsk och julen. 

Midsommar, Jul eller Påsk, vad skiljer?

Den frågan kan man ibland fråga sig. Men det är klart, har du någon favorit, så är det ju bra om det är samma. Till exempel om du gillar Leif Mannerströms sill eller Leif Mannerströms gravad lax med hovmästarsås, då har du extra högtidsstunder, när dessa högtider står för dörren. Har du det dessutom så väl ordnat, att du har årsdag i slutet av september eller början av oktober, då kan du med stor sannolikhet välja vad som ska stå på bordet, du väljer givetvis dina favoriter, Leif Mannerströms sill eller Leif Mannerströms gravad lax med hovmästarsås, även det efter recept av mästare Mannerström.

Kan någon annan laga dina favoriter?

Det är i så fall med stort förtroende du eventuellt kan ge någon annan förtroende att göra dina favoriter. För trots att du lånar ut ditt recept av Leif Mannerström, så kan du inte vara säker på att den blir lika bra som när du själv gör den. Men det är klart, kommer Leif Mannerström själv, och ställer sig i ditt kök, då ska du nog flytta dig lite, och släppa fram killen som nu visade dig från början hur man gjorde dina godsaker.

Någon annan av mästerkockarna som kan göra gravad lax eller inlagd sill?

Det är jag alldeles övertygad om. Och innan du utser Leif Mannerström som din favorit, så får du leta lite efter vad de andra kan åstadkomma. Slår jag på nätet och letar efter Gravad lax med hovmästarsås så hittar jag åtminstone en till, Gravad lax Markus Aujalay visar på You Tube hur han gör. Dryga nio minuter håller han på. Det är väl investerad tid om du frågar mig. Sedan ger han dig ett tips, som inte ens Leif Mannerström har med i sitt recept. Markus Aujalay ler dessutom lite pilligt med ögonen efter att han tillsatt sin hemliga ingrediens, så då förstår åtminstone jag att han är nöjd med sitt tilltag. Se videon och prova du också, jag tror du kanske får en ny favorit, eller du får åtminstone en utmanare till din nuvarande hovmästarsås och gravad lax. De båda mästerkockarna använder nämligen lite olika recept. Jag har personligen lite svår för fisk överhuvudtaget, men en gravad lax kan jag stoppa i mig, dock har jag inte avgjort vilket av deras recept jag gillar bäst. Nya prövningar kommer snart.

Flera olika recept

Om du nu gillar gravad lax med hovmästarsås så är faktiskt YouTube en stor källa till nöjen. Det finns en hel del som visar hur man bäst gravar sin lax, Vilket som verkligen är bäst är ju din gom som avgör, det är där du vet om du gillar eller kanske ogillar. Det är bara att ge sig på och smaka. prova många olika recept, och smaka. När du hittar din grej, spara då receptet, och se till att du verkligen vet vilket recept du smakade på just nu. Det är viktigt för jag lovar dig, när du väl funnit ditt recept, då vill du ha med det på nästa bjudning, och då skulle det ju vara galet om du har fel recept.