Interrail för seniorer

Italien, ett av de länder du enkelt besöker med Interrail
Italien, ett av de länder du enkelt besöker med Interrail

Interrail: Jag kan inte säga hur gammal du är, för egen del passerade jag senioråldern för något år sedan. När man blir senior, så dyker det upp en massa saker, till exempel att man disponerar sin tid alldeles själv. Och har man lite ekonomiska förutsättningar, kan man skaffa sig ett Interrail, du vet den där biljetten så att du kan åka så mycket tåg du vill i 33 länder i hela Europa. Det är nog egentligen bara Albanien som står utanför,  Interrail för seniorer

Bulgarien, ett av de länder du enkelt når med Interrail
Bulgarien, ett av de länder du enkelt når med Interrail

Så vad att göra när seniordagen dyker upp? Jo, springa in på bokhandeln och skaffa minst en karta över Europa, sedan tar du vägen förbi biblioteket och lånar på dig ett gäng Guideböcker över platser som du tror kan attrahera dig. Bred sedan ut kartan på köksbordet och dröm dig bort. Hur ska du/ni resa för att få uppleva allt det där som ännu finns kvar i dina drömmar. För egen del är det i första hand värmen som lockar, södra Europa. Jag har alltid blivit lite deppig, när november kommer. Lätt regn och dimma som övergår till tungt regn och ännu mera dimma, det är inte kul. Bättre då med sol, och kanske 25 grader på eftermiddagen, det är sådant som passar mig som handsken.  

Zadar och Split

Kroatien, ett av de få länder där du måste ta till buss, för att nå det mesta med Interrail. Här magnifika Zadar.
Kroatien, ett av de få länder där du måste ta till buss, för att nå det mesta med Interrail. Här magnifika Zadar.

På denna resa är det de båda kroatiska städerna Zadar och Split som står på programmet. Vi har vid olika tillfällen besökt de båda städerna, och insett att här skulle vi kunna trivas under lite längre period. Så hittade jag en liten lägenhet i Zadar, hustrun hoppade på den tanken, vi gav oss iväg. Vi har bott här snart två veckor, och har lika lång tid kvar. De har än så länge varit på topp hela tiden, jag har ingen anledning att inte tro att det blir på samma sett resten av tiden. Sedan har vi knappt två veckor även i Split. Det är en stad där jag vet att vi trivs, så där är jag inte på något sett orolig över vad som ska hända. Vi (hustrun) har dessutom hittat den lägenhet vi hyrde för tolv år sedan, som vi nu har bokat på oss igen. Nostalgi kan det kallas. Det är från den lägenheten vi utgår när vi går bort till vårt lilla bad, den vik som nästan bara vi befinner oss. Perfekt, då har vi lite plats. Lägg därtill att vår kvarterskrog ligger runt hörnet, den som vi fann på den näst sista dagen när vi besöke Split förra gången, för något år sedan. De hade alldeles underbar mat, så nu är även den delen klar. Mat och bad i november, det får jag knappast hemma.

Resa på sommaren? 

Kroatien, lite svårt med Interrail, då det mest går med buss.
Kroatien, lite svårt med Interrail, då det mest går med buss.

Det finns många anledningar till att vi inte reser så mycket på sommaren. Dels kan det vara väldigt varmt, dels är det ofta väldigt många andra som kommit på att vi ska ut och resa, och kanske den största anledningen, vi skaffade husvagn i somras, och har hittat en alldeles utmärkt plats där den kan stå och vi kan bo i den, hela sommaren. En svensk sommar, och en medelhavshöst, så kan man ordna det för sig när seniorlivet dykt upp. Jag är inte på något sett missnöjd, jag bara njuter. 

På våren, vad gör vi då?

Ja, vi ska vara hemma, det kan ju vara kul att vara i sin alldeles egna lilla bostad, också. Året behöver inte hela tiden bestå av resor, det går utmärkt att bara vara hemma, plocka fram en bok och läsa, där i myshörnan, det uppskattas, också. Jag läser inte speciellt mycket när vi reser, hustrun läser hela tiden, men jag kommer mig inte riktigt för, på både gott och ont. sommaren 2022

Övernattning i Wien, en upplevelse som Interrail användare får uppleva.
Övernattning i Wien, en upplevelse som Interrail användare får uppleva.