Interrail för seniorer

Publicerat den av
Med Interrail för seniorer får du åka mycket tåg. Det här trafikerar Split - Zagreb.
Med Interrail för seniorer får du åka mycket tåg. Det här trafikerar Split – Zagreb.

Det är ett ganska nytt fenomen, men Interrail för seniorer kan vara det ultimata sättet att resa på, i vart fall om du frågar mig. Det krävs visserligen en hel del planering, eller inte. Lite beroende av vilken typ av människa du är, så kan du välja hur du vill göra. Antingen planerar du det mesta in i minsta detalj, eller så skaffar du ett Interrailkort, kliver på första bästa tåg, och låter det ta dig till en ny plats. Om du väljer det senare så kan det ju kräva en del spänning, för du vet ju dels inte vart du hamnar, och dels inte om det finns någon säng där du kan sova. När man var sjutton och tog sig ut på den första trippen, då spelade det absolut ingen roll vart man hamnade, det fanns alltid någon park man kunde knyta sig. >Men nu när man blivit senior, så kräver min kropp att få det lite bekvämt, och att då lägga sig på marken i en sovsäck innebär inte bekvämligheter enligt min kropp. Man kan då ha med sig en stekpanna.

En säng är bra att boka innan

Interrail för seniorer - Det här står på museum, sådant får man uppleva med Interrail
Interrail för seniorer – Det här står på museum, sådant får man uppleva med Interrail

För egen del sätter jag mig gärna vid köksbordet och vecklar ut några kartor över Europa, samt ett antal Lonely Planet böcker. Kolla på platser som ligger längs en tänkt linje, läsa på lite om platserna. Lockar dessa se vilka hotell eller andra bostäder som finns tillgängliga. Ska du stanna länge är lägenhet med ett mindre kök eller matlagningsmöjligheter att föredra. Det börjar bli ganska dyrt att ta sig ut på restaurang numera. Efterhand som du hittar trevliga resmål, så bygger du ju även upp din resa, exakt så som du vill ha den. Och innan du bokar något, så kan du givetvis ändra om du nu hittar något annat som du gillar bättre. Allt det här bör ge dig lite inre frid, du ser en massa trevliga saker som du gärna vill uppleva, och så är du snart på väg att få uppleva just exakt det som du har planerat. Det måste bli en boost för din hälsa.

Var i Europa är det bäst?

Ofta gäller Interrail för seniorer även för lokaltrafiken. Kolla gärna innan du kliver på.
Ofta gäller Interrail för seniorer även för lokaltrafiken. Kolla gärna innan du kliver på.

Tja, hur långt är ett snöre? Båda frågor är ganska svåra att svara på, men inte omöjliga. Ett snöre är bara att rulla ut och mäta. Det är värre med frågan om var det är bäst i Europa. För egen del har jag åkt ganska mycket på den östra sidan av Europa, dels tidigare när vi körde bil i Europa, men även nu då vi bytt transportsätt och enbart åker tåg, som ibland blir buss. Det stora problemet numera verkar vara att hitta lämpliga bostäder, stannar vi en längre tid, så vill vi gärna ha en lägenhet, där vi kan laga egen mat, och på det sättet hålla ner kostnaden en del. Dessa har vi för det mesta lyckats hitta via Booking, men vi fick lära oss den hårda vägen, att blir något galet, då skiter booking i att lösa det problemet. Vi upplevde det i Zagreb, där den privata hyresvärden inte behagade att möta upp oss, utan vi skulle ta en bild på vårt pass och skicka till ett okänt nummer, exakt så som den svenska polisen uppmanar oss att inte göra. Här släppte dom inte in oss i lägenheten utan att vi gjorde så. Så vi stod där i Zagreb en decemberkväll utan någon stans att bo. Det fick vi lösa själva, vi fann på ett hyfsat hotell där det var ledigt. Men vi fick inga pengar tillbaka, hyresvärden vägrade släppa in oss och behöll den summa vi betalat. Booking gjorde absolut ingenting, de svarade inte ens på våra klagomål. Så det är ett tips, boka aldrig på booking, krånglar det, så får du absolut ingen hjälp. De behåller dina pengar.

Andra ställen att boka

Interrail för seniorer. Ibland kan du beställa in en drink när du åker tåg. Det går inte när du kör bil.
Interrail för seniorer. Ibland kan du beställa in en drink när du åker tåg. Det går inte när du kör bil.

Nu behöver man, som tur är inte anlita booking.com. Det finns andra, som tar lite ansvar för sina tjänster.Jag letar just nu febrilt efter boenden i Portugal, dit vi troligen kommer att resa denna höst. Vi har varit på väg några gånger, men inte lyckats komma hela vägen av lite olika anledningar. Nu hoppas jag det blir av. Visst vi har varit i Portugal tidigare, då på Azorerna. Det var på den tiden då vi flög. Jag är ganska glad att vi har besökt den härliga ögruppen långt där ute i Atlanten. Det var en upplevelse, det må jag säga. Men som sagt, nu är det tåg som gäller, och då passar inte Azorerna in i våra planer. 

Vad händer om vi inte hittar något boende?

Interrail för seniorer. Det gäller inte på pariserhjul, det här i Stuttgart under julmarknad 2022.
Interrail för seniorer. Det gäller inte på pariserhjul, det här i Stuttgart under julmarknad 2022.

På det kan jag enkelt svara att vi inte åker om vi inte har huvuddelen bokad. Vi vill ju gärna stanna på en plats under en längre tid, tre – fyra veckor i vart fall. Hittar vi inget boende där, då får vi hitta alternativ. Längs medelhavet så finns det ganska mycket att välja mellan. Du kan i princip välja vilket land du vill om det gränsar till medelhavet.  Från Öster, Grekland, Albanien, Montenegro, lägger du till Svarta havet så finns ju både Bulgarien och Rumänien med på den listan. Kroatien, hela Italien och Spanien. Frankrike har sina fördelar, men det brukar vara svårt att hitta lämpliga boenden, för rimliga pengar.

I Grekland behöver man inte åka ut i arkipelagen, man kan stanna på fastlandet. Både Tessaloniki och Aten är utmärkta platser att undersöka och njuta av. I Italien kan man kanske undvika ROM, längst ner i söder finns en hel del platser man enkelt når med tåg. Bari oc Lecce är två platser vi har besökt och njutit av. Men storstäder som Bologna och Trieste är andra platser som man kan trivas gott. 

I Spanien har vi hela solkusten där det finns massor av små byar där man kan trivas. Och det är ganska enkelt att nå alla med tåg.

Albanien når du inte med tåg, de har inga tågförbindelser med sina grannländer. Du får helt enkelt klämma dig på en buss och ta dig sista biten in till Tirana. Därifrån kan du sedan åka tåg till kusten Dürres. Men här gäller inte Interrail, du får allt betala biljetten, å andra sidan är det en blygsam utgift.

Kroatien, här finns det inte så många tåg att välja mellan. Vi åkte mellan Split och Zagreb, som av någon anledning hade obligatorisk platsbiljett, men den var gratis.

Åka mera tåg

Interrail för seniorer. Lokaltåget i Stuttgart tar dig till Ludwigsburg och ytterligare en julmarknad.
Interrail för seniorer. Lokaltåget i Stuttgart tar dig till Ludwigsburg och ytterligare en julmarknad.

Tyskland är ju ett av de riktigt stora länderna i Europa då det gäller tåg. Jag vet inte exakt, men det verkar som om man kan åka tåg till de allra minsta platserna i Tyskland.I De flesta andra länderna i Europa, så kan man åka tåg till de större orterna. Vill man till en mindre ort, så får man ofta komplettera med buss. Du kan i och för sig åka enbart buss i Europa, då med ett betydligt större linjenät än om du åker tåg. Jag letade för ett tag sedan efter priser från Norra Tyskland, Hamburg, och så långt ner i Europa jag bara kunde komma. Vill minnas att bussbiljetten stannade på lite drygt 800 sek. Då kom jag längst ner på den Italienska klacken eller ner i södra Spanien. Ett interrail, kostar ju minst 2500 och det är väl vad du behöver för att komma samma sträcka med tåg. Å andra sidan behövde man nog sitta något dygn på bussen, för att komma genom hela Europa. Jag är inte helt säker på att jag vill göra det, känns nog bättre att åka tåg i så fall. Men oavsett om man åker tåg eller buss, så kan man ju ta rsat på lämpliga ställen, kanske ta in på hotell, och ta en lång natt i en trevlig säng. Vakna på morgonen, sätta i sig en god frukost, och åka vidare.

Många möjligheter med tåg och buss

Interrail för seniorer. Här en härlig plats i Split. Solnedgång.
Interrail för seniorer. Här en härlig plats i Split. Solnedgång.

Väljer du att ha med buss när du åker tåg, så kan du med stor sannolikhet utöka dina möjligheter till besök på en del ganska avlägsna platser runt om i Europa. En bra kombination, där du då åker det mesta med tåg, men lägger till bussen på slutet. Det är ju ofta som så att busstationen ligger i anslutning till järnvägsstationen, så det är enkelt att ta bussen vidare ut i Europa.

Interrail för seniorer


Interrail för Seniorer. Här en minitågbana, där Interrail inte gäller. Julmarknad i Stuttgart 2022.
Interrail för Seniorer. Här en minitågbana, där Interrail inte gäller. Julmarknad i Stuttgart 2022.

När vi nu blir lite äldre så är det ju gärna det att man vill göra det man missade som tjugoåring. I Mitt fall är det att resa med tåg. Skillnaden mot när man var tjugo är i första hand det ekonomiska och att man blivit bekväm. Jag vet åtminstone vad jag vill ha, och då försöker jag ordna till det. Jag ska väl kanske tillägga att jag numera har ganska god erfarenhet av att resa med kollektiva resemedel. Tåg eller buss. Visst har vi bil, men det handlar numera mest om att kunna åka och handla, eller dra ut vår husvagn. Vi har nämligen skaffat oss en alldeles utmärkt årsplats, eller säsongsplats ska det heta. Vi är ju inte där på vintern, utan nyttjar platsen enbart på sommaren, Ytterligare en liten grej man kostar på sig på äldre dagar.

Sluta röka – skaffa lite pengar

Interrail för seniorer. Ger många naturupplevelser.
Interrail för seniorer. Ger många naturupplevelser.

Det här måste vara det mest ekonomiska vi någonsin har gjort. Vi slutatade att röka. Innan så kunde åtminstone jag dra i mig ett paket om dagen, och drack vi vin så kunde det bli ännu mera. Vi bestämde oss för att sätta in dessa pengar vi sparade på ett bankkonto, eller fonder. Så var det meningen att vi skulle ut och resa för dessa pengar. Vi gjorde så, omkring en månad per år tog vi bilen och åkte runt i Europa. Mest i södra delen av Europa. Men hur vi kämpade, så lyckades vi inte göra av med alla besparingar, så det samlades på hög.

När vi bestämde oss för att skaffa husvagn

Interrail för seniorer. Ibland behöver man vila upp inför Interrail resan.
Interrail för seniorer. Ibland behöver man vila upp inför Interrail resan.

Så hade vi ju ganska gott om pengar på våra konton. Vi hittade en vagn som verkligen passade oss. Den var ordentligt tung, så vår bil fick inte dra den husvagnen. Det löste vi genom att hyra bil de gånger husvagnen behövde flyttas, dels när vi ställer den på vinterförvaring och dels på våren, när vi hämtar ut den. Vi hittade dessutom en alldeles utmärk säsongsplats, där vi har skogen nära och havet strax bredvid. Ett morgondopp om man nu vill det. Så nu har vi nog fixat till allt som vi vill ha som seniorer. Vi har en alldeles utmärkt sommarbostad, vi har en bra ordinarie bostad, vi bytte nyss bil, så att vi bland annat kan dra husvagnen, men den förra började gå sönder lite här och var, och till slut, vi kan ännu ge oss iväg på resa någon månad varje år, nu utan bil, vi åker tåg i stället. När man blivit senior så sjunker priset något, det tackar man för. Dessutom behöver vi inte åka exakt när alla andra ska ut och åka. För egen del tycker jag september är en utmärkt månad att resa i, framförallt om man kommer ner omkring medelhavet. Den där extrema hettan som kan finnas på sommaren, finns inte i september. Jag skulle säga att vi då snackar om vanliga svenska sommardagar, med behaglig värme. Vill man dessutom bada så är ju haven ganska uppvärmda, det gäller bara att välja strand. Det är samma fenomen som på Gotland. Under vården är det ännu kallt i Östersjön, men låter man sommaren gå, så blir det en härlig temperatur i havet från mitten av Augusti och en bra bit in i september.Det har dessutom avfolkats ganska ordentligt, så man får plats på i princip vilken strand man nu än vill prova. 

Interrail för seniorer

Interrail för seniorer. Kortet gäller inte för kryssningar, men man kan ju få se på
Interrail för seniorer. Kortet gäller inte för kryssningar, men man kan ju få se på.

Jag skulle ju vilja påstå att köper man ett Interrail för seniorer och ger sig ut på tågluff, så har man inte alls samma besöksmål som ungdomar. Många av ungdomarna vill ha party, gärna hela natten, medan vi seniorer, gärna tar det lugnt. Strosa omkring, slå sig ner på ett utefik, och se på alla som passerar förbi. Kanske smyga i ett bad, då menar jag att smyga. När man var ung, så sprang man gärna i. Det verkar som om kylan är snabbare på ens kropp numera, det är ytterst sällan jag tycker det är behagligt i havet med det samma. Det får gå en stund, så att kroppen anpassar sig till havet. Även om det passerat tjugo grader, så är det i alla fall omkring sjutton grader kallare än vad min kropp har.

Interrail för de allra flesta

Jag skulle vilja påstå att Interrail passar de allra flesta, allt från pedanten till den ultimata slarvern. Du kan planera din resa in i minsta detalj, och dessutom skaffa dig ett antal alternativa resor, om nu huvudspåret inte fungerar. Men du kan lika gärna ta din Melanderväska (En plastkasse Sven Melanders karaktär, Berra Ohlsson, hade med sig på Sällskapsresan), och ge dig iväg från din hemmastation, och se var du hamnar. Ganska spännande när man är ung, och inte har några problem med att sova i en park någonstans i Europa. För egen del föredrar jag numera att planera, kanske inte in i minsta detalj, men att jag åtminstone vet i vilken stad jag ska sova kommande natt. Gärna också på vilket hotell eller lägenhet. 

Interrail året om

Interrail för seniorer - Besök på julmarknader, här Augustusmarkt i Dresden Tyskland
Interrail för seniorer – Besök på julmarknader, här Augustusmarkt i Dresden Tyskland

Det här tycker jag om med Interrail, eller det har inte bara med Interrail att göra, det handlar om tågtrafiken överhuvudtaget. Den går ofta året om utan större hänsyn till säsong. Det ger mig möjligheter att välja när jag vill resa. Jag har valt bort Tyskland på sommaren, framförallt 2022. Det var ju då man släppte fritt resande på alla lokaltåg för €9 för en månad. Det är klart att det blev kaos. Större delen av mänskligheten hade suttit inlåsta i drygt två år tack vare pandemin. Och ett folk som gillar att resa, har en viss typ av abstinens, så det är klart att vissa tåg blev överfulla. I några fall fick man kalla på polis, för att plocka av människor. Alldeles för överfulla tåg innebär en säkerhetsrisk. Jag tycker att det är bra att människor väljer tåget framför andra transportmedel, men inte på bekostnad av säkerheten. På något sätt är jag inte beredd att riskera skador, för att få åka med. Då tar jag hellre nästa tåg, det är nästa fördel.

Det kommer alltid flera tåg

Nästa fördel med Interrail, du behöver inte bryta ihop om du missar ett tåg, det kommer alltid flera. Jag minns en kvinna i något debattprogram, på 1970-talet, som sa ungefär så här: Spårvagnar och karlar det ska man inte springa efter, det kommer alltid nya. Nu vet jag inte hur det är med oss män, men både spårvagnar och tåg kommer ju ofta flera med samma destination, så det bör ju inte ge upphov till något stress.

Interrail för alla

Jag vill påstå, att skaffar du dig ett Interrail till dig och din familj, så kan nu åka på härliga äventyr under en hel sommar. Välj var ni vill stanna, och ge er iväg. Ni kan ju köpa två kort med ett fåtal resdagar, så att ni kan åka ner på ett  kort, stanna så länge ni vill och åka hem på kort nummer två. På så sätt behöver ni inte bli beroende av tid. 

Interrail för seniorer - Lite mindre variant, där Interrailkortet inte gäller.
Interrail för seniorer – Lite mindre variant, där Interrailkortet inte gäller.