Hälsa – Juletiden en bra tid för att lindra ensamhet

Publicerat den av
Hälsa - Lugn och avkoppling ger god hälsa
Hälsa – Lugn och avkoppling ger god hälsa

Man har nu noterat att ofrivillig ensamhet är en lika stor riskfaktor för din hälsa som alkoholism eller rökning. Sp tag chansen nu i julhelgerna att äta gemensamma måltider, det ska vara bland den bästa medicinen för ensamhet.

Blå zonerna lär oss

Hälsa - en promenad på en skogsväg med kamrater ger god hälsa.
Hälsa – en promenad på en skogsväg med kamrater ger god hälsa.

Det finns en hel del som de som bor i de blå zonerna och ofta lever tills de passerat hundra år, kan lära oss. En av alla dessa saker är att inte stressa, en annan grej är att inte gå i pension, i den betydelsen att gå hem och sätta sig vid köksborden och då bara sitta stilla. Rörelsen är ett behov som din kropp har.  Ytterligare en ingrediens för ett långt liv är samvaro, det vill säga att du inte sitter där ensam och funderar, utan att du tar del av de sociala sammankomster som finns. Till exempel äter de personerna aldrig måltider ensamma, de är alltid en grupp som äter tillsammans. Och på det sättet delar de allt som rör livet.Man för en diskussion kring matbordet, och man kan i princip dryfta det mesta, vad jag känner till så finns det inga tabun på ämnen. Det är ju alldeles utmärkt, då behöver man inte själv gå och fundera på saker som kanske tynger en och som skapar stress i onödan. Stress är ju som vi vet ingen bra ingrediens om du vill leva ett långt liv, då med god hälsa.

En promenad med en vän

Hälsa - Solen upp eller nedgång förbättrar hälsan
Hälsa – Solen upp eller nedgång förbättrar hälsan

Det har noterats numera att man behöver promenera omkring 6000 steg varje dag, för att uppnå maximal hälsoeffekt. Hur fort ska man då gå? Jo, du ska gå så pass fort att pulsen stiger men inte mer än att du kan föra ett samtal med en kompis som du har med dig på promenaden. Du ser här gör du ju två saker, dels får du lite socialt umgänge och dels kan ni hålla rätt takt för att få ut det mesta av er promenad. Två flugor på smällen, samtidigt. .En promenad på sextusen steg det handlar om lite drygt 45 minuter, det borde du kunna unna din kropp varje dag. Som tack för du betydligt bättre hälsa, och troligtvis ett längre liv, då utan krämpor. Det borde alla uppskatta. Sedan belastar du inte sjukvården, och det blir ju en besparing för det allmänna.  Se där, något som är bra för betydligt fler än egoisten, det är inte många gånger man kan suga i sig ett sådant erbjudande. 

En teori om stress

Hälsa - Skog och hav ger lugn och bättre hälsa.
Skog och hav ger lugn och bättre hälsa.

När man under 1800-talet la till minutvisare på klockorna uppfann man nog samtidigt stressen. Det var inte bara tågen som avgick exakt på utsatt tid utan det blev ju så mycket annat som skulle passas, och påbörjar i exakt rätt tid.Många människor har inte förmågan att ha en sådan marginal att de kan komma i tid, därför blir det stressigt, man ska hinna med så mycket under kortare tid.Lägg därtill att dagens samhälle knappast har något utrymme för återhämtning, så kan det bara gå åt ett håll. Utför, och stressigt, så att människor dör i förtid. I De blå zonerna är en av egenskaperna att man inte stressar, det får ta den tid det tar, och blir man inte klar i dag så kommer det en morgondag. Det vet de som bor i de blå zonerna, övriga världen tror att den går under i kväll och måste hinna klart det de håller på med. Tja, det är inte bra, det har jag noterat, men varje människa har en egen förmåga att försöka göra det han eller hon tycker om. Stressa borde inte vara prioriterat.

Tillsammans är en social verksamhet som förbättrar hälsan

Hälsa - Skog och blå himmel förbättrar humöret och hälsan
Skog och blå himmel förbättrar humöret och hälsan

Jag återkommer till livet i de blå zonerna, och där kan man notera att livet levs hela tiden tillsammans. Det är ytterst sällan någon av byns medlemmar är ensamma. De äter ofta gemensamma måltider, de tar sig till sina odlingar gemensamt, och de brukar sina odlingar gemensamt. Ett bevis då på att sociala närvaron ger ett långt eller längre liv än om du lever ensam, åtminstone i ofrivillig ensamhet. Så om du har tagit hem någon som du vet lever ensam under julhelgen, så har du med stor sannolikhet utfört en väldigt god gärning. Fortsätt gärna med det, den personen kommer med stor sannolikhet att leva betydligt längre genom den sociala närvaro personer får.

Hälsa - Blå himmel och skog ger god hälsa.
Hälsa – Blå himmel och skog ger god hälsa.

En resa förbättra hälsan

Det behöver inte vara speciellt långt, en weekend kan ge oanade effekter för din hälsa. Koppla av några dagar, äta lite gott och bara mysa kan ge härliga effekter för din hälsa. Du kan ta en kort Interrail för seniorer för din weekend.

Hälsa - Avkoppling vid husvagnen ger god hälsa
Hälsa – Avkoppling vid husvagnen ger god hälsa

Resa med tåg i Europa

Jag skulle nästan påstå att detta numera är en trend, och jag tycker det är en positiv trend. Dels sparar man på miljön, framförallt jämfört med flyget, men också för att man borde stressa av. Det är enkelt, ofta skaffar man ett Interrailkort, och en platsbiljett, ger sig av och när man väl är ombord så kan man bara njuta av utsikten, eller en bok, eller en kopp kaffe, eller? Valmöjligheterna är ganska många, och det är helt upp till dig vad du vill roa dig med. Kan du inte hitta på någon, då får du läsa på och göra en lista innan du ger dig iväg.

För egen del gillar jag egentligen att bara slå mig ner på en fönsterplats och titta ut på naturen, den i sig är ofta ett enormt skådespel.

Åka på SPA?

Hälsa att åka på SPA!
Hälsa att åka på SPA!

Jag vet inte om detta förbättrar din hälsa, men jo så är det nog ändå. SPA är egentligen inget annat än ett ställe du betalar för att befinna dig på där du krävs att du stänger av din mobil.

SPA är miljöer där du betalar någon för att stänga av mobilen för en. Alexander Bard. 

Det finns massor med trender numera, och enligt Alexander Bard, så är det ofta de som är 23 som bestämmer trenderna. Vi som kommit upp i ålder en del, vi vet ju att det finns en fysisk värld där ute, och att den digitala är något i cyberrymden. För 23-åringen är det exakt tvärtom. Det är den digitala världen som är verklig, det är ju där man har sina kompisar och det är där kunskapen finns. Den fysiska världen är ganska skrämmande. 

Bjud in en kompis

Som jag beskrivit tidigare så är gemenskap bra för hälsan. Så varför inte då passa på att bjuda in en kompis. För det kan väl ändå inte vara så idylliskt att alla dina kompisar sitter i gemenskap, kanske med familj eller annat. Jag är ganska övertygade om att någon i ditt kompisgäng upplever julen alldeles ensam. Om det inte är du, så leta efter och ge honom eller henne en gemenskap. Det kommer ni alla att må bra av, det är jag helt övertygad om.Din skäl mår bra eftersom du gör en god gärning, och din kompis mår betydligt bättre, eftersom han eller hon får uppleva lite gemenskap. Du kommer ihåg hur det var i de blå zonerna, där man delade på alla måltider, och alla mådde betydligt bättre av den relativt lilla gemenskapen. Fixar ni dessutom kaffe, och en lussekatt, så är jag övertygad om att din kompis ser fram mot nästa år redan nu.

En kompis på promenad

Ett annat sätt att hälsoumgås, är ju att ta en gemensam promenad. Ni båda för röra på er, och du vet i vart fall att ni inte går för fort, ni ska ju kunna föra ett vanligt samtal utan att bli andfådda. 

Hälsoumgås

Det blev ett nytt ord här. Jag tror det tar sin runda tid innan hälsoumgås finns med i språktidningens lista över nyord. Men om du nu får se det någonstans, så vet du redan nu vad det betyder. Du umgås med någon, där bådas hälsa påverkas positivt. Promenad eller lunch, det har mindre betydelse. Bara att umgås, ger en positiv hälsoeffekt.