Midsommar med gravad lax av mannerström

Midsommar med gravad lax mannerström
Midsommar med gravad lax mannerström

Nu är det snart midsommar och då behöver du skapa dig en gravad lax. Den finns ofta med på matbordet oavsett om det är midsommar, Jul eller Påsk. Det är egentligen bara på hösten då det inte finns någon högtid för den gravade laxen. Nu ska jag inte påstå att jag är någon laxkännare, men då jag bodde i Laholm, och gick längs Lagan, så var det betydligt flera fiskare på hösten än på våren. De motiverade det med att laxen var betydligt större och bättre på hösten än på våren. Ska du göra bra mat, så ska du ha bra råvaror. På bloggen godmatvarjedag, finns det två recept på gravad lax, ett skapat av Leif Mannerström och ett av Markus Aujalay. Läs på båda och fundera på vilket du ska ha på midsommarbordet, kanske tillsammans med hovmästarsås. Du gör allting själv, det är enkelt. Följ bara recepten och du blir en stjärna.

Gravad lax Mannerström


Vilket recept ska du välja? Ja det får du avgöra alldeles själv, det finns några möjligheter.
Om det nu inte skulle passa med gravad lax, så kan du vara lugn, det finns massor av andra recpet, något ska nog passa er. Jag har på en annan domän introducerat helgrillad Falukorv. Det har du nog inte gjort så ofta, så det kan du fundera lite på. Men enklast, man tar bort skinnet, delar på den nästan på längden och fyller korven med godsaker. Börja med att bre på senap längs kanterna, och fyll sedan korven med finhackad lök, kokta finhackade rödbetor, kanske någon saltgurka som du skivar i strimlor. Toppa med en klick smör, lägg sedan på en varm grill, indirekt värme. Det ska ta lite tid att grilla den här korven. Flytta om korven lite då och då, för att få hela korven varm. Plocka upp den när du känner att den är klar. jag skulle tro att det tar omkring 25 kanske 30 minuter, den ska vara lite färgad på kanterna.
Servera den grillade falukorven med kokt nypotatis, eller kanske grillade nypotatisar. Det gör du enklast genom att du tvättar först potatisen, stoppar i en kastrull, och kokar upp. Låt det sjuda i fyra fem minuter. Häll av vattnet. Plocka fram en aluminiumfolie som du formar som ett fat, ungefär lika stort så att dina potatisar täcker botten. Sedan lägger du det på grillen, indirekt värme, och låter potatisen grillas tills de blir mjuka. Det kan nog ta tolv – femton minuter. Låt det ta tid. Som Markus Aujalay uttrycker det, konsten med att laga mat, är att vänta ut så att det blir perfekt tillagat. Han har så rätt, men så är han också mästerkock, låt det ta tid, det blir så mycket godare, och dina gäster blir så mycket nöjdare. Stressar du i köket, då är det ett tecken på att du är amatör.
Den grillade potatisen, mår bra av att ligga där och mysa. Vill du pigga upp den än mera, så lägger du i en liten klick med smör, och toppar med några dillkvistar. Då har du gjort vad du kunnat med din fina potatis. Den här potatisen kan du även ställa fram när ni provar den gravade laxen. Det är kanske inte så ofta man har sommarpotatis till laxen, men prova, det kanske du tycker att det blir en höjdare. Då har du ett problem, för hur får du dina potatisar grillade inför både jul och påsk? Det är ett halvår kvar, så du kan säkert grunna ut något kul. Då finns det å andra sidan ingen nypotatis, ja så vida du inte själv planterar den i oktober, och har den på hyfsat varmt och soligt ställe. Å andra sidan november brukar vara grå, så det kan bli knepigt. Kanske du ska grilla ordentligt många nu i sommar, när potatisen är som allra bästa, någon vecka efter midsommar, och så fryser du in dina färdiggrillade sommarpotatisar. Jag vet inte om det går, men det är så gott så det kan vara värt ett försök. Lyckas du så är du hjälten, misslyckas du får du beröm för att du försökte förgylla familjens julbord, eller påsk lunch.