Fläskpannkaka

Grillad fläskpannkaka

Fläskpannkaka

Fläskpannkaka, kan du tänka dig något bättre? Du har ett halvkilo fläsk hemma. Lite mjölk, en halvliter, två deciliter vetemjöl, två ägg och pigga upp det med lite salt. Vispa ihop till en jämn smet och låt det stå en liten stund så att det får svälla. Sedan plockar du fram din bästa ugnsfasta form, och en stekpanna. Börja med att bruna fläsket, det du skurit upp i små bitar. Du lägger det i botten av din ugnsfasta form, gärna med fettet med. Häll sedan över smeten och stoppa in allt i ugnen på 225 grader. Låt det stå där i knappt en timme. Plocka ut och dela upp i lagom stora bitar, servera med en god sylt. Se där du har fixat dagens bästa lunch. Och är ni bara två som äter, så har du lunchen klar till i morgon också. Det är njutbart. 

Du är en mästare i köket, och kommer att få stå där många gånger till framöver. Ta väl vara på den förmånen, för då kan du laga sådant som du gillar, hela tiden. Kanske inte fläskpannkaka, varje dag, då kommer du att få lämna köket. Men du kan åtminstone ha det två gånger i veckan, om nu övriga i familjen gillar det. I Värsta fall får du steka några vanliga pannkakor, det är en nödlösning.

Det är det salta fläsket som utgör skillnaden mellan en vanlig pannkaka och fläskpannkaka. Ju saltare fläsk, ju godare, i vart fall enligt min åsikt. När jag var liten och mor lagade fläskpannkakor, så la hon alltid in fläsket i en saltlösning. Jag vet inte hur, men det hände ibland att hon glömde och fläsket fick ligga någon dag extra, vilket fick till följd att det blev betydligt saltare än vad som var tanken. Gjorde hon då fläskpannkaka, så tyckte jag att det var det absolut bästa man kunde få, det var så himmelskt gott, jag åt ofta slut på allt som ställdes fram. Jo, jag vet att det var lite väl salt, det gick åt lite vatten den eftermiddagen, men det var det värt. 

Andra rätter

Självklart finns det en massa andra maträtter, som man kan stoppa i sig. Jag tänker på en god bit grillad kött. Till detta måste man givetvis skaffa en lysande god choronsås, du vet den där som liknar Bea-sås men man tillsätter någon matsked brynt tomatpuré, och så har man ett alldeles utmärkt tillbehör. Lägg därtill lite nypotatis på grillen, så är du hemma. Bjud in till fest, välj mellan fläskpannkaka och helgrillad kotlett, jag lovar att valet för dina gäster kan bli väldigt svårt. Själv skulle jag nog föredra fläskpannkaka, under förutsättning att fläsket är tillräckligt salt. Jag har inte testat, och det låter inte som någon delikatess, men kanske man skulle prova en choronsås på fläskpannkaka. Jag älskar ju både såsen och fläskpannkakan, men kanske inte tillsammans. Jag lovar att vid tillfälle prova, det värsta som kan hända är att jag får skrapa av såsen, och äta den separat.

Delikatesser i ugnen

Andra delikatesser som du kan ordna om du har en ugn är till exempel helstekt falukorv, den kan du givetvis även göra på grillen. Jag tänker efter att du kan givetvis skapa din fläskpannkaka på grillen, om det nu är sommar och du står där med en varm grill fast utan ugn. Gör bara som vanligt, och så hettar du upp grillen, till lite drygt 200 grader, du ska givetvis ha en grill med lock på. Ställ in din fläskpannkaka, och låt den stå i knappt en timme, så bör den vara klar. Falukorv kan du helgrilla på galler, men lägger du i lite grejer, lök, senap och andra godsaker, så blir det bättre om du grillar falukorven i en ugnsfast form. 

Ett svar på “Fläskpannkaka”

  1. Pingback: Stekpanna - Magazin 3 - Längtan